Arbitrage 

Fluiten hoort erbij.


De KNHB stelt het halen van de scheidsrechterskaart verplicht voor alle competitiespelende leden vanaf de B categorie.

Met een scheidsrechterskaart mag je alle wedstrijden van de junioren en senioren fluiten.

Voor het fluiten van de wedstrijden van de Jongste Jeugd (de F en de E-teams) hoef je geen scheidsrechterskaart te hebben.


Vanaf de C-categorie wordt je ingedeeld om de Jongste Jeugd wedstrijden te begeleiden. Het spelplezier staat hierbij voorop: de teams moeten vooral een leuke wedstrijd kunnen spelen. Meer informatie over de specifieke spelregels vind je op mijndhc, onder documenten-arbitrage.


De coaches zijn gevraagd om de spelbegeleiders te helpen waar nodig.

Daarnaast is er in principe altijd iemand van de arbitragecommissie aanwezig om bij te springen.


Als je je scheidsrechterskaart hebt gehaald ga je juniorenwedstrijden fluiten. Dit zijn wedstrijden op een heel veld, met dezelfde spelregels, die bij je eigen wedstrijden ook gelden.

Deze wedstrijden fluit je met zijn tweeën.


Als je net je kaart hebt gehaald word je gekoppeld aan een ervaren scheidsrechter of is er een begeleider van de arbitragecommissie aanwezig bij de wedstrijd. Hij of zij zal je helpen en tips geven om de wedstrijd zo goed mogelijk te fluiten.


Ieder lid met een scheidsrechterskaart wordt ingedeeld om wedstrijden te fluiten. Hoe vaak dat gebeurt is moeilijk te zeggen. Dit hangt onder anderen af van de wedstrijden die gefloten moeten worden en welke teams wanneer uit of thuis spelen. We proberen het fluiten zo eerlijk mogelijk te verdelen.


Vind je fluiten leuk? Geef dat dan aan ons door!


Om het fluiten makkelijker en leuker te maken hebben we nog wat tips voor je.


Allereerst: als je fluit, fluit dan hard. Zo weet iedereen dat je gefloten hebt en dat ze moeten stoppen met spelen.


Geef ook duidelijk aan voor welk team de bal is. Doe dit door te wijzen naar het doel waar dat team moet scoren. Zo zien de spelers, coaches en toeschouwers duidelijk wat je beslissing is.


Een scheidsrechter moet goed zichtbaar zijn. Zorg daarom dat je een shirt draagt dat opvalt én qua kleur afwijkt van de tenues van de teams. Bij de wedstrijdtafel kun je eventueel een hesje krijgen, zodat je nog beter zichtbaar bent. Bij de wedstrijdtafel kun je ook een fluitje lenen. We vragen wel een onderpand, bijvoorbeeld een fietssleutel.


Je fluit met zijn tweeën. Je kunt elkaar dus helpen.

Wat je niet moet doen is fluiten in de cirkel van de collega. Jouw cirkel is de cirkel aan je rechterhand, als je met je gezicht naar het veld staat.


In de rust wisselen de teams van kant. Jij en je collega blijven staan.


Stel je voor de wedstrijd voor aan de coaches en de aanvoerders. Wees niet bang om te melden dat je nog niet zo vaak gefloten hebt. De meeste coaches hebben daar echt begrip voor en zullen ook hun spelers intomen als dat nodig is.


Je moet niet bij de middenlijn blijven staan. Loop mee met het spel en laat de aanval richting jouw cirkel op je afkomen. Je mag ook best het veld inkomen of op de achterlijn gaan staan als je dan beter kan zien wat er gebeurt. 

Zorg er wel voor dat er geen spelers achter je staan.


Controleer voor de wedstrijd of de spelerslijsten zijn ingevuld. Het thuisspelende team kun je vaak na de wedstrijd nog wel even benaderen maar bij de tegenstander kan dat lastig zijn en zonder spelerslijst kun je het wedstrijdformulier niet afronden.


Rond het wedstrijdformulier zo snel mogelijk na de wedstrijd af. Nadat jij de score hebt ingevuld, of goedgekeurd moeten de coaches het formulier namelijk ook goedkeuren en de bond wil dat het formulier dezelfde dag door iedereen wordt afgerond.


Op het wedstrijdformulier kun je, naast de uitslag en kaarten, ook opmerkingen kwijt die van belang zijn. We hopen dat het niet nodig is maar je kunt daar bijvoorbeeld iets neerzetten als de coach van een van de teams vervelend was.


In principe is er altijd iemand van de arbitragecommissie aanwezig. Hij of zij loopt meestal rond en kijkt mee bij wedstrijden.

Bij problemen zal hij of zij je helpen.


Fluiten leer je door het veel te doen. Oefening baart tenslotte kunst.

Waar je ook veel van kan leren is het kijken naar wedstrijden van hogere teams. Daar worden de meer ervaren scheidsrechters op ingezet en daar kun je zien hoe zij een wedstrijd fluiten. Ook zullen zij in de rust of na de wedstrijd altijd de vragen die je hebt, willen beantwoorden.Als je bent ingedeeld en je kunt niet, dan moet je zelf voor een vervanger zorgen.

Bij het maken van de planning zorgen we ervoor dat nooit het hele team op dezelfde dag wordt ingedeeld. Zo kun je binnen je team proberen te ruilen.


Mocht je binnen of buiten je team niet kunnen ruilen, dan kun je iemand van de vervangerslijst benaderen. Deze lijst staat op mijndhc, onder documenten-arbitrage. De mensen op deze lijst vragen wel € 10 per wedstrijd.

Verdere afspraken rond de vervangingslijst vind je ook op mijndhc.


Je bent als ingedeelde scheidsrechter verantwoordelijk voor het doorgeven van eventuele wijzigingen aan de arbitragecommissie.

Dit moet per mail naar [email protected]


Niets is zo vervelend als een scheidsrechter die niet op komt dagen. 

Helaas gebeurt het toch te vaak. Daarom staat er sinds kort een boete op het niet op komen dagen. Deze boete bedraagt € 20.Heb je vragen of zit je ergens mee? 

Neem gerust contact met ons op via [email protected].

 

 
Agenda
17-8  WV MA1
18-8  WV MD1
18-8  WV MB1 / MC1 Trainin
18-8  WV MB1 / MC1 Trainin
19-8  WV D1
19-8  WV D1
19-8  WV D1
Hele agenda

Lid worden
Special Hockey
Sponsor en adverteerders